Več kot 380 učencev iz 13 goriških šol bo 14. februarja »zaposlilo« obrtnike in podjetnike

Tradicionalna promocija poklicev, ki se že vrsto let dogaja na pobudo Območne obrtno-podjetniške zbornice Nova Gorica, je tudi z letošnjim dogodkom, ki bo potekal 14. februarja, naletela na izjemen odziv. Dogodek se je sicer doslej odvijal v mesecu novembru, saj je to idealen čas, ko si predstavitve poklicev v živo lahko ogledajo tudi 9. razredi. Ti se morajo namreč kmalu za tem odločiti, kateri poklic izbrati in je zato mesec februar zanje morda nekoliko že prepozen. A navkljub temu se je zbornica odločila dogodek izpeljati… in odziv je fantastičen!

Promocija poklicev se je nazadnje zgodila leta 2019, saj je za tem zaradi COVID-19 bilo tovrstno dogajanje nadvse omejeno. Ravno iz tega razloga so se na Območni obrtno-podjetniški zbornici Nova Gorica odločili, da priložnosti poklicne predstavitve učenci ne bodo čakali do novembra, temveč se bo dogodek izpeljalo tudi 14. februarja. 13 osnovnih šol je tako zbornici že javilo sezname učencev, ki si želijo ogledati predstavitve poklicev v živo v obratovalnicah podjetij. In veseli smo, da se je navkljub neugodnemu obdobju za 9. razrede, prijavilo več kot 380 učencev! Zbornica je tokrat ponudila več kot 50 poklicev na ogled in nedvomno je pestrost pritegnila pozornost številnih, upoštevajoč dejstvo, da gre za takšno naravo izkušnje, ki je povsem unikatna, saj lahko v živo opazujejo in celo soustvarjajo s podjetniki in obrtniki, ki svoje delo opravljajo že vrsto let.

Sekcija gradbincev je v letošnjem letu ponudila učencem ogled različnih poklicev zidar, zidar fasader, tesar, delovodja gradbeništva, tehnik za gradbeništvo, inženir gradbeništva, statik, vodja projektov v gradbeništvu, asfalter, vzdrževalec cest, upravljalec strojnik betonarne, krivilec armature, polagalec keramičnih ploščic, slikopleskar, izvajalec suhomontažne gradnje, strojnik gradbene mehanizacije, upravljalec avtodvigala, upravljavec žerjava.

Biti priča tovrstnemu povezovanju različnih generacij nedvomno prinaša upanje za prihodnost naše skupnosti in je v veliko čast za celotno ekipo zbornice kot tudi za vse ostale udeležence. 14. februarja se bo tako v centru mesta zbralo več kot 380 učencev, od koder se jih bo prepeljalo na različne lokacije obratovalnic. Seveda bomo vse dokumentirali, zato sledite zgodbam, ki jih rišemo za našo skupnost. Izvedite več o samem dogodku v kratkem, ko bomo poročali o vtisih udeležencev!

S strani sekcije gradbincev gre posebna zahvala obrtnikom, podjetnikom in gospodarskim družbam katere so nam ponudile pomoč pri izpeljavi projekta.

Hvala! Kolektor CPG d.d., Rolu d.o.o., Rokava d.o.o., Gradnje SL d.o.o., Fasa d.o.o., Robert Rijavec s.p., Art Golob, jernej Golob s.p., Avtodvigala Štakul.