V središču Nove Gorice se je odvijal Dan promocije poklicev, dogodek organizira novogoriška območna obrtno-podjetniška zbornica. Sekcija gradbincev je predstavljala poklice v gradbeništvu.

Predstavilo se je okrog 50 poklicev, udeležilo se ga je 300 učencev iz 13 osnovnih šol, na dogodku sodelujeje okrog 40 podjetnikov in obrtnikov Območno-podjetniške zbornice Nova Gorica, med drugim tudi člani sekcije gradbincev Nova Gorica.

Poslanstvo sekcije gradbincev je da v širši goriški okolici zadržimo in obdržimo poklice pomembne za delovanje gradbenega sektorja.

Pomanjkanje je predvsem na kadru zidar, tesar, krovec, pa tudi pri ostalih se pozna močen vpliv ˝novodobnih˝ poklicev.

V torek 21.11. smo zbrane učence, kateri so izrazili željo po nadaljevanju v gradbeni panogi popeljali na kratek sprehod po njej.

Začeli smo na začetku, skupaj smo si ogledali kako nastanejo projekti, kaj je potrebno preden se zasadi prva lopata.

Ogled smo nadaljevali na delovišču, skupaj smo si ogledali gradnjo novega Zdravstvenega doma v Novi Gorici. Na delovišču je bilo mogoče videti več faz poteka samega poklica ˝gradbinec˝. Faza del in velikost objekta nam je namreč omogočali videti od izkopov, pilotiranja, opažanja, armiranja, betoniranja,….

Izkušnja je bila zanimiva tudi za nas spremljevalce iz gradbene stroke in upamo da smo učencem pokazali kako lepi so poklici povezani z gradbeništvom.

Sekcija gradnicev se zahvaljuje vsem, ki so pripomogli k izpeljavi dogodka, predvsem pa učencem, ki so izrazili željo po nadaljevanju svoje življenske poti v gradbeni smeri.