“Normalno se lahko dela do 45 stopinj Celzija.”

AVTOR Tanja Schellander

Medtem ko Zakon o varnosti in zdravju pri delu za zaprte prostore predpisuje najvišjo temperaturo do 28 stopinj Celzija, morajo delavci v gradbeništvu malce bolj potrpeti. Tam se namreč lahko po kolektivni pogodbi gradbenih dejavnosti “normalno dela“ do 45 stopinj Celzija.

Temperature že več kot en teden presegajo 30 stopinj Celzija in medtem ko se lahko mnogi zaposleni poskrijejo v klimatizirane prostore, morajo gradbeni delavci tudi v teh temperaturah stisniti zobe in delati na prostem. Zakon o varnosti in zdravju pri delu sicer ne ločuje med delavci na prostem in v notranjih prostorih, tako predpisuje, da temperatura zraka v notranjih prostorih ne sme presegati 28 stopinj Celzija. Pri delavcih na prostem, predvsem ob cesti in na strehah, pa se zrak te dni ogreje daleč nad 30 stopinj.

Kolektivna pogodba gradbenih dejavnosti, ki je, tako sporočajo z Inšpektorata za delo (IRSD), trenutno odpovedana in se pripravlja nova, predvideva, da se lahko na prostem dela normalno od minus osem stopinj Celzija do plus 45 stopinj. Za nekatere delavce v pisarnah je taka vročina nepredstavljiva, delavci v gradbeništvu pa morajo potrpeti. Na IRSD pa opozarjajo, da mora delodajalec vsekakor poskrbeti za zdravje delavcev in sprejeti ustrezne preventivne ukrepe. Kateri ukrepi so to pa z Inšpektorata ne pojasnujejo, saj je to odvisno od konkretnih razmer in okoliščin.

Kolektivni dopust zaradi vročine

Kako se torej delodajalci in delavci v gradbeništvu spopadejo z visokimi temperaturami, je odvisno od posameznika. Delavce iz Kamnika, ki delajo pri podjetju, ki se ukvarja s hidroizolacijo, je delodajalec poslal na dopust. “Najprej smo delali le še do 11. ure, nato se je pa šef odločil za kolektivni dopust. Pri tej vročine je delo še težje. V bistvu bi lahko le še položili hidroizolacijsko folijo in namesto, da bi potem folijo varili, le malo potegnili z lopatico,“ se poheca eden od delavcev.

Tudi veliko drugih gradbenih podjetij se odloči za prilagoditev dela zunanjim temperaturam. “Prej začnemo z delom in prej nehamo, da so temperture še nekako sprejemljive. Trudimo se, da delavce čimbolj zaščitimo pred vročino. V naši stroki je to lahko zelo težko, zato smo prilagodili delovni urnik. Med delom pa imajo na voljo več pavz, da se malo ohladijo. Na voljo pa imajo tudi veliko tekočine,“ o delu v vročih poletnih temperaturah pove Špela Hočevar iz gradbenega podjetja Gradbeništvo Hočevar. “Imamo velik izbor gradbenih del in poskušamo tudi vrsto dela prilagoditi vremenu, na primer ne pokrivamo toliko streh, da nekoliko zaščitimo delavce,“ nadaljuje Hočeverjeva, doda pa, da posebnih dopustov ne dajejo. “Če bi se država odločila, da bi pokrila plače delavcev, ko je tako vroče, bi bili takoj za, da bi pa mi to pokrili pri trenutnih razmerah v gradbeništvu enostavno ni možno.“

V črnih oblačilih v vročini zaradi enotnosti in prepoznavnosti

Na naše uredništvo pa je prispel tudi poziv bralca, ki je opozoril na nevzdržne delovne pogoje delavcev v avtopralnicah podjetja OMV. “V teh vročih dneh opravljajo delo v črnih oblačilih in morajo biti izven prodajnih prostorov brez zaščitnih pokrival,“ je zapisal Ludvik Repolusk in dodal še sliko delavca pri pranju avtomobila. Poziv je Repolusk poslal tudi na upravo OMV, da bi jih dobronamerno opozoril na delovne razmere in preprečili morebitne zdravstvene težave zaposlenih. OMV se je na poziv bralca odzval naslednji dan in na prošnjo zurnala24.si posredoval svoje pojasnilo tudi našemu uredništvu. “Zagotavljamo vam, da so zaposleni na bencinskih servisih in njihova varnost ter zdravje za nas na prvem mestu,“ tako odgovarja Maja Mišanović iz podejtja OMV in dodaja, da so vsem bencinskim servisom posredovali navodila za delo v avtopralnicah v ekstremno visokih temperaturah – vse storitve naj bi delavci vršili le še znotraj objekta avtopralnice, kjer soncu niso izpostavljeni neposredno. “Zavedamo se tudi, da je delo na primer v dolgih hlačah v vročih dneh lahko neprijetno, vendar z delovnimi uniformami zagotovimo enotnost in prepoznavnost zaposlenih na bencinskem servisu, pri omenjenem delu pa nudijo tudi zaščito,“ dodajajo z OMV, ter zagotavljajo, da je del uniforme tudi pokrivalo, ki ga lahko delavci uporabljajo po želji.

“Na Inšpektoratu RS za delo ocenjujemo, da občasno (zlasti poletno) zvišanje temperature v delovnih prostorih tudi prek 28 stopinj celzija v večini primerov ne predstavlja neposrednega ogrožanja zdravja in življenja delavca, vsekakor pa lahko določena tveganja predstavlja za na primer kardiovaskularne bolnike. Pri tem raven povišane temperature ni specifično pomembna, saj smo delavci različni in tudi različno prenašamo visoke temperature. Enako velja tudi za delo na prostem v času močno povišanih zunanjih temperatur, le da je verjetnost ogrožanja življenja in zdravja delavcev na prostem večja kakor v zaprtih delovnih prostorih,“ pojasnujejo z IRSD.

Vir: https://www.zurnal24.si/slovenija/normalno-se-lahko-dela-do-45-stopinj-celzija-253786 – www.zurnal24.si